ESPA: Technische informatie

Algemeen:

• Het precieze koppelvlak voor de Nerve Centre ESPA input is: Espa 4.4.4. op basis van RS-232. ESPA 4.4.4 is een multidrop protocol en kan ook op een bus zoals RS422 of RS485 worden gebruikt. Neem voor deze mogelijkheden contact op met uw Nerve Centre verkoopadviseur.
  • De hardwareinterface aan Nerve Centre® zijde is: 9 pins DB9 male connector DTE type.
  • Standaardpoortinstellingen 9600,n,8,1,n en NC is slave met id 2. Bekabeling en connector zijn nooit bij Nerve Centre® leveringen inbegrepen

Aansluiting via het LAN:

• Vaak wordt ESPA aangesloten via het LAN. Dat maakt aansluiting op (grote) afstand van Nerve Centre® server mogelijk. Hiervoor is per apparaat een Remote-ESPA unit nodig die enerzijds RS-232 en anderzijds een LAN aansluiting heeft. Elke remote-ESPA unit heeft daarnaast een 230V stroomvoorziening nodig.
  • Communicatie tussen Nerve Centre en de Remote ESPA unit verloopt via het IP protocol. Met name via de TCP poorten 80,950 en 966 en daarnaast de UDP poorten 1029 en 4800. Bij toepassing van de Remote-ESPA unit achter een firewall kán desgewenst NAT translatie worden toegepast, maar overleg hierover wel met uw Nerve Centre adviseur.

Bewaking op Espa verbinding

• Nerve Centre ondersteunt bewaking van een ESPA verbinding waarbij Nerve Centre zowel master als slave kan zijn. Als master controleert Nerve Centre elke 10 seconden de verbinding met de slave. Als slave controleert Nerve Centre of de master elke 10 seconden verbinding zoekt.  Informeer bij de leverancier van het aan te sluiten apparaat of dit ondersteund wordt. Vrijwel alle brandmeldcentrales ondersteunen deze functionaliteit. Nerve Centre kan zodanig worden geconfigureerd dat bij wegvallen van de verbinding er direct een alarmscenario gestart wordt zodat de verbinding nooit kan wegvallen zonder dat dit direct opgemerkt wordt. De opgeroepen technicus krijgt dan bijvoorbeeld een spraakoproep en/of sms bericht "Attentie, storing ESPA verbinding naar Nerve Centre".

Overige informatie:

• Voor ESPA 4.4.3: dit wordt niet ondersteund gezien ouderdom van de interface en fundamentele verschillen met Espa 4.4.4
  • Voor ESPA-X: neem contact op met de Nerve Centre Designconsultant

ESPA bericht:

• Voor een helder overzicht wat de mogelijkheden zijn met de beschikbare ESPA koppelingen is het gewenst om snel overzicht te krijgen van het formaat van de ESPA meldingen
  • Voorbeeld 1 van een ESPA bericht: BRA HM 098 B 12 Archiefkasten Rechts
  • Voorbeeld 2: STO BMC Kantoren
  • Belangrijk! Een vast stramien van de ESPA berichten is noodzakelijk om de toepassing voor alarmering te kunnen implementeren. Neem voor advies contact op met de Nerve Centre designconsultant